Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Bavarois z korzennym sosem z owoców leśnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bavarois to krem pochodzenia francuskiego, w konsystencji podobny do włoskiej panna cotty, ale o niebo delikatniejszy i subtelniejszy. Podkręcenie tej delikatności sosem z owoców leśnych o lekko korzennym aromacie potęguje eksplozję smaku w naszym po

Bavarois z korzennym sosem z owoców leśnych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bavarois z korzennym sosem z owoców leśnych

 

  • 250 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • Skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny
  • sok z ½ pomarańczy
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • Sos korzenny z owoców leśnych
  • 450 gramów owoców leśnych mrożonych Hortex
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru ( można dodawać więcej w zależności od upodobań )
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:

Bavarois z korzennym sosem z owoców leśnych
Mleko skondensowane przelewamy do miski, dodajemy do niego otartą skórkę z cytryny i sok pomarańczowy i cytrynowy mieszamy wszystko aż składniki dobrze się połączą. W kubeczku rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w gorącej wodzie ( jeśli przepis na opakowaniu mówi inaczej postępujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ). Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietanę łączymy delikatnie z mlekiem skondensowanym i żelatyną. Krem przelewamy do jednej dużej formy silikonowej lub do miseczek wyłożonych folią spożywczą ( aby można było łatwiej go wyjąć ). Krem schładzamy w lodówce najlepiej całą noc, ale minimum 4godziny. Przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy wino, wsypujemy mieszankę owoców, dodajemy cukier i przyprawę do piernika - gotujemy około 20 minut. Kiedy owoce zmiękną a wino odparuje przecieramy owoce przez sitko, tak aby powstał nam gęsty klarowny sos. Jeśli jest taka potrzeba sos dosładzamy. Krem wyciągamy z miseczek na talerzyk, serwujemy go z odrobiną korzennego sosu z owoców leśnych.
Bavarois z korzennym sosem z owoców leśnych
Bavarois z korzennym sosem z owoców leśnych