gocha irl

gocha irl

Szef Kuchni
[Przepisów: 118]

bazant w kiszonej kapuscie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

przepis dziadka Piotra :)))))))))))))))))))))))))))

bazant w kiszonej kapuscie

Składniki:

bazant w kiszonej kapuscie

 

  • 1 bazant
  • po 6 dag ciemnych i jasnych winogron
  • 43 dag kiszonej kapusty
  • 5 dag wedzonego boczku
  • pol malej cebuli
  • 1,5 lyzki masla
  • 125 ml bialego wina
  • pol lyzeczki cukru
  • suszony tynianek
  • sol i pieprz
  • tluszcz do formy

Sposób przygotowania:

bazant w kiszonej kapuscie
bazanta dokladnie umyc i osuszyc natrzec go od wewnatrz sola pieprzem i odrobina tymianku brytfanke wysmatowac tluszczemulozyc w niej bazanta piersi ptaka oblozyc plastrami boczku wstawic do srednio nagrzanego piekarnika piec okolo 30 minu w temperaturze 180*C cebule posiekac lekko poddusic na oleju wrzucic kiszona kapuste smazyc razem przez chwile a nasrepnie wlac 125 ml wody doprawic sola cukrem i pieprzem oraz tymiankiem przyryc i dusic na wolnym ogniu okolo 30 mimut
zdjac plasterki boczku z piersi bazanta odlozyc je na talerzyk zwiekszyc temperature piekarnika do 200 *C pic jeszcze 25 mimut stopic reszte tluszcziu i polewac nim bazanta w trakcie pieczenia wimogrona umyc przekroic na polowki i usunac pestki bazanta wyjac z brytfankisos z pieczenia przecedzic dodac do kapusty razem z winogronami i bialym winem skladniki wymieszac i krodko podgrzac bazanta ponownie oblolozyc plastrami boczku ulozyb na pulmisku i dodac kapuste

Tagi:

winogrona