Sposób przygotowania:
bazant w kiszonej kapuscie
bazanta dokladnie umyc i osuszyc natrzec go od wewnatrz sola pieprzem i odrobina tymianku brytfanke wysmatowac tluszczemulozyc w niej bazanta piersi ptaka oblozyc plastrami boczku wstawic do srednio nagrzanego piekarnika piec okolo 30 minu w temperaturze 180*C cebule posiekac lekko poddusic na oleju wrzucic kiszona kapuste smazyc razem przez chwile a nasrepnie wlac 125 ml wody doprawic sola cukrem i pieprzem oraz tymiankiem przyryc i dusic na wolnym ogniu okolo 30 mimut
zdjac plasterki boczku z piersi bazanta odlozyc je na talerzyk zwiekszyc temperature piekarnika do 200 *C pic jeszcze 25 mimut stopic reszte tluszcziu i polewac nim bazanta w trakcie pieczenia wimogrona umyc przekroic na polowki i usunac pestki bazanta wyjac z brytfankisos z pieczenia przecedzic dodac do kapusty razem z winogronami i bialym winem skladniki wymieszac i krodko podgrzac bazanta ponownie oblolozyc plastrami boczku ulozyb na pulmisku i dodac kapuste
zdjac plasterki boczku z piersi bazanta odlozyc je na talerzyk zwiekszyc temperature piekarnika do 200 *C pic jeszcze 25 mimut stopic reszte tluszcziu i polewac nim bazanta w trakcie pieczenia wimogrona umyc przekroic na polowki i usunac pestki bazanta wyjac z brytfankisos z pieczenia przecedzic dodac do kapusty razem z winogronami i bialym winem skladniki wymieszac i krodko podgrzac bazanta ponownie oblolozyc plastrami boczku ulozyb na pulmisku i dodac kapuste
33marka33
Tit