jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bazyliowe naleśniki z pomidorem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

To oryginalny sposób na przygotowanie szybkiego, prostego i smacznego dania z patelni.

Bazyliowe naleśniki z pomidorem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bazyliowe naleśniki z pomidorem

 

  • Patelnia o średnicy 18 cm
  • Ciasto:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 1 duże jajko,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • Sól do smaku,
  • Garść świeżych liści bazylii,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 3 -4 pomidory,
  • 1 duża cebula,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Około 4-5 łyżek startego sera żółtego
  • Około 20-25 dag wędzonego boczku

 

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowe naleśniki z pomidorem
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego listki bazylii i miksujemy. Gdy bazylia jest już dobrze rozdrobniona dokładamy pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron. DODATKOWO: Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie pomidory kroimy w kostkę. Gotowe dokładamy do cebuli. Razem smażymy do momentu jak pomidory zmiękną. Doprawiamy do smaku. Dokładamy ser. Mieszamy dokładnie do jego roztopienia. Ciepłymi pomidorami przekładamy naleśniki. Podajemy polane pokrojonym i przysmażonym boczkiem.
Bazyliowe naleśniki z pomidorem
Gotowym pomidorowym nadzieniem przekładamy naleśniki