Sposób przygotowania:
Bûche de Noël, czyli pień drzewa
Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec oddając cukier, cukier waniliowy, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy aromat. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto zawijamy w wilgotną bawełnianą ściereczkę i odstawiamy do przestygnięcia.Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia. Serek miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce czekolady. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem, a następnie ponownie delikatnie zwijamy. Przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę rozpuszczamy, a następnie dodajemy cukier, kakao i mleko - mieszamy, aż składniki się połączą. Gotową polewą polewamy roladę. Pozostawiamy na ok 10min. po tym czasie na roladzie za pomocą grzebienia cukierniczego ( widelca, noża ) robimy wzorek przypominający korę drzewa. Dekorujemy za pomocą listków z opłatka. Roladę schładzamy. Smacznego !!
Ankha
kołczu