IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Bûche de Noël, czyli pień drzewa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bûche de Noël, czyli popularna francuska rolada - pień drzewa. W moim wydaniu jest to budzący się do wiosny pień.

Bûche de Noël, czyli pień drzewa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bûche de Noël, czyli pień drzewa

 

  • CIASTO:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki aromat rumowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 g )
  • 250 g serka mascarpone

 

 

  • DODATKOWO:
  • stokrotki z opłatka
  • różyczki z opłatka

 

Sposób przygotowania:

Bûche de Noël, czyli pień drzewa
Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec oddając cukier, cukier waniliowy, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy aromat. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto zawijamy w wilgotną bawełnianą ściereczkę i odstawiamy do przestygnięcia.Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia. Serek miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce czekolady. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem, a następnie ponownie delikatnie zwijamy. Przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę rozpuszczamy, a następnie dodajemy cukier, kakao i mleko - mieszamy, aż składniki się połączą. Gotową polewą polewamy roladę. Pozostawiamy na ok 10min. po tym czasie na roladzie za pomocą grzebienia cukierniczego ( widelca, noża ) robimy wzorek przypominający korę drzewa. Dekorujemy za pomocą listków z opłatka. Roladę schładzamy. Smacznego !!
Bûche de Noël, czyli pień drzewa
Ciasto zawijamy w wilgotną ściereczkę i pozostawiamy do przestygnięcia
Bûche de Noël, czyli pień drzewa
Roladę smarujemy kremem, a następnie zwijamy w roladę
Bûche de Noël, czyli pień drzewa
Przygotowujemy polewę czekoladową z kakao
Bûche de Noël, czyli pień drzewa
Roladę polewamy polewą czekoladową i dekorujemy