kista33

kista33

Kucharz
[Przepisów: 29]

Belikirik-Klopsiki z baklazanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Baklazan czesto gosci na tureckich stolach.... Niech wiec i na naszych za gosci :).....

Belikirik-Klopsiki z baklazanem

Składniki:

Belikirik-Klopsiki z baklazanem

 

  • 3baklazany
  • 1lyzka margaryny
  • 4lyzki oleju
  • 200g.miesa mielonego mieszanego
  • 3kromki chleba tostowego
  • 1lyzeczka kiminku mielonego
  • 1lyzeczka miety suszonej
  • 1lyzeczka ostrej papryki
  • 3zabki czosnku
  • sol,pieprz
  • sos:
  • 1pomidor
  • 1lyzka koncentratu pomidorowego
  • pol szlk.wody
  • sol i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Belikirik-Klopsiki z baklazanem
Baklazany obrac ze skörki i ponacinac co kawalek 1,5cm.Nastepnie wlac wode i dobrze ja posolic.Wlozyc do niej baklazany i pozostawic je na 10min.W mniedzy czasie doprawic mieso mielone.Chleb na moczyc we wodzie po czym odcisnac i dodac do miesa.Jak röwnierz dodac jajko i wszystke przyprawy.Czosnek drobno posiekac i röwniez dodac do miesa.Wszystko dokladnie wymieszac.Baklazany wyjac z wody osuszyc papierowym recznikiem.Z mielonego zrobic malutkie klopsiki.W naciecia na baklazanie wlozyc po porcji miesa.Wysmarowac naczynie zaroodporne margaryna.
sos.
Pomidora pokroic w drobna kostke i wsypac do miski.Dodac lyzke koncentratu pomid.i wode oraz sol i pieprz.Wymieszac.Ulozyc w naczyniu baklazany zalac sosem,ale tak zeby pomidory przykrywaly baklazany.
Piekarnik na grzac do 180 stopni i piec 50 min.
Podawac zaraz po przygotowaniu!
Zycze smacznego!:)

Tagi:

sosy chleb