Sposób przygotowania:
Belikirik-Klopsiki z baklazanem
Baklazany obrac ze skörki i ponacinac co kawalek 1,5cm.Nastepnie wlac wode i dobrze ja posolic.Wlozyc do niej baklazany i pozostawic je na 10min.W mniedzy czasie doprawic mieso mielone.Chleb na moczyc we wodzie po czym odcisnac i dodac do miesa.Jak röwnierz dodac jajko i wszystke przyprawy.Czosnek drobno posiekac i röwniez dodac do miesa.Wszystko dokladnie wymieszac.Baklazany wyjac z wody osuszyc papierowym recznikiem.Z mielonego zrobic malutkie klopsiki.W naciecia na baklazanie wlozyc po porcji miesa.Wysmarowac naczynie zaroodporne margaryna.
sos.
Pomidora pokroic w drobna kostke i wsypac do miski.Dodac lyzke koncentratu pomid.i wode oraz sol i pieprz.Wymieszac.Ulozyc w naczyniu baklazany zalac sosem,ale tak zeby pomidory przykrywaly baklazany.
Piekarnik na grzac do 180 stopni i piec 50 min.
Podawac zaraz po przygotowaniu!
Zycze smacznego!:)
sos.
Pomidora pokroic w drobna kostke i wsypac do miski.Dodac lyzke koncentratu pomid.i wode oraz sol i pieprz.Wymieszac.Ulozyc w naczyniu baklazany zalac sosem,ale tak zeby pomidory przykrywaly baklazany.
Piekarnik na grzac do 180 stopni i piec 50 min.
Podawac zaraz po przygotowaniu!
Zycze smacznego!:)