msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kotlety z dorsza 3

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kupiłam okazyjnie dorsza atlantyckiego w dobrej cenie.A że opakowanie było kilogramowe zrobiłam kotlety na zapas.

Kotlety z dorsza 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z dorsza 3

 

  • 1 kg dorsza
  • 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i odciśnięte
  • 2 jajka
  • bułka tarta-ilość zależy od tego,jaką mamy rybę
  • 1 łyżka vegety
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 1\2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • dwie garści posiekanego szczypioru

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z dorsza 3
Ryby rozmroziłam wyjmując je dzień wcześniej z zamrażarki i wkładając na noc do lodówki.Wypłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Zblendowałam je w elektrycznym rozdrabniaczu-można zemleć. Do masy rybnej wbiłam jajka,dodałam odciśnięte i zblendowane bułki czerstwe i wsypałam vegetę,przyprawę do ryb,gałkę muszkatołową i pieprz cytrynowy.Wyrabiałam masę dosypując bułkę tartą.Ze względu na różną zawartość glazury w rybach mrożonych trudno podać dokładnie ilość bułki tartej.Należy jej dosypywać,aż masa będzie dawała się formować w kotlety i nie będzie się rozpadać.Na koniec dodałam posiekany szczypior i wymieszałam razem. Uformowałam płaskie,podłużne kotlety i oprószyłam bułką tartą.Smażyłam z obu stron na złoty kolor.Podałam z ryżem zasmażanym z czerwoną czubrycą i keczupem i ogórkami curry.
Kotlety z dorsza 3
Zblendować rybę,bułkę namoczoną w mleku i dodać jajka i przyprawy.
Kotlety z dorsza 3
Do masy dosypywałam bułkę tartą i wyrabiałam.Uformowałam kotlety.
Kotlety z dorsza 3
Kotlety oprószyłam bułką tartą i kładłam na rozgrzany olej.
Kotlety z dorsza 3
Smażyłam na złoto z obu stron.Podałam z ryżem i ogórkiem curry.