Sposób przygotowania:
Kotlety z dorsza 3
Ryby rozmroziłam wyjmując je dzień wcześniej z zamrażarki i wkładając na noc do lodówki.Wypłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Zblendowałam je w elektrycznym rozdrabniaczu-można zemleć. Do masy rybnej wbiłam jajka,dodałam odciśnięte i zblendowane bułki czerstwe i wsypałam vegetę,przyprawę do ryb,gałkę muszkatołową i pieprz cytrynowy.Wyrabiałam masę dosypując bułkę tartą.Ze względu na różną zawartość glazury w rybach mrożonych trudno podać dokładnie ilość bułki tartej.Należy jej dosypywać,aż masa będzie dawała się formować w kotlety i nie będzie się rozpadać.Na koniec dodałam posiekany szczypior i wymieszałam razem. Uformowałam płaskie,podłużne kotlety i oprószyłam bułką tartą.Smażyłam z obu stron na złoty kolor.Podałam z ryżem zasmażanym z czerwoną czubrycą i keczupem i ogórkami curry.
edytaha