WiktoriaEllie

WiktoriaEllie

Kucharz
[Przepisów: 5]

Bezglutenowe naleśniki szpinakowe z łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 35

Naleśniki w troszkę innej, zielonej odsłonie ; nadziane kremowym twarożkiem, świeżym szpinakiem i łososiem. Na dodatek bezglutenowe. Przepyszne!

Bezglutenowe naleśniki szpinakowe z łososiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bezglutenowe naleśniki szpinakowe z łososiem

naleśniki:

dodatki:

  • 2 kostki mrożone z łososia, lub pojedynczy filet o wadze ok. 150-200 g
  • 200 g kremowego twarożku (u mnie zmiksowany serek wiejski)
  • odrobina liści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe naleśniki szpinakowe z łososiem

Smażenie naleśników

Ryż namaczamy wcześniej w ciepłej wodzie i pozostawiamy na min. godzinę. Szpinak rozmrażamy.
Później odcedzamy trochę wody od ryżu i blendujemy. Dodajemy kolejne składniki: szpinak, mąkę ziemniaczaną, sól i wodę (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Dalej blendujemy. Ciasto powinno mieć bardziej lejącą konsystencję niż gęstą. Odstawiamy na 10-15 minut.
Smażymy na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Placki smażą się dłużej niż te z tradycyjnego ciasta i są grubsze. Mi wyszło ok. 5 małych naleśników.

Dodatki

Filety z łososia wcześniej rozmrażamy i pieczemy w folii. Doprawiamy je przedtem solą i pieprzem, na wierzchu układamy cieniutkie plasterki czosnku. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni C.
Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem, nakładamy świeże liście szpinaku i kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy, i zjadamy.

Bezglutenowe naleśniki szpinakowe z łososiem
Bezglutenowe naleśniki szpinakowe z łososiem