Sposób przygotowania:
Biały barszcz z ziemniaczkami i cebulką
Do garnka wkładamy boczek, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i stawiamy na gaz, żeby się zagotowała. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i czosnek. Kiedy boczek się zagotuje, zmniejszamy gaz i dodajemy kiełbaskę, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. Z zupy wyjmujemy boczek, kiełbaskę, marchewkę, liście i ziele. Dodajemy zakwas, czosnek (można przecisnąć przez praskę, ale nie trzeba), chrzan i majeranek. Gotujemy 10 min, dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Boczek i kiełbaskę z barszczu kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni (bez tłuszczu). Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i mieszamy z boczkiem i kiełbaską. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie. Do głębokiego talerza nakładamy ziemniaki z cebulką i zalewamy barszczem.