Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Biały barszcz z ziemniaczkami i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostatnio za mną chodził barszczyk, więc musiałam go zrobić ;)

Biały barszcz z ziemniaczkami i cebulką

Składniki:

Biały barszcz z ziemniaczkami i cebulką

 

 

  • 3 spore cebule
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Biały barszcz z ziemniaczkami i cebulką
Do garnka wkładamy boczek, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i stawiamy na gaz, żeby się zagotowała. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i czosnek. Kiedy boczek się zagotuje, zmniejszamy gaz i dodajemy kiełbaskę, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. Z zupy wyjmujemy boczek, kiełbaskę, marchewkę, liście i ziele. Dodajemy zakwas, czosnek (można przecisnąć przez praskę, ale nie trzeba), chrzan i majeranek. Gotujemy 10 min, dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Boczek i kiełbaskę z barszczu kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni (bez tłuszczu). Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i mieszamy z boczkiem i kiełbaską. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie. Do głębokiego talerza nakładamy ziemniaki z cebulką i zalewamy barszczem.