Sposób przygotowania:
Biały obłok - ciasto na białkach
Białka ubijam na sztywna pianę dodając szczyptę soli i po trochu cukier. Następnie dodaję całe jajko i miksuję przez chwilę. Mąkę ziemniaczaną mieszam z mąką pszenna i proszkiem do pieczenia, dodaję do masy białkowej i mieszam łopatką. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i raczej susze ciasto niż piekę. Najpierw nastawiam piekarnik na 130°C i pikę przez 25 min, potem zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze 20 min, w ostatnim stadium zmniejszam temperaturę do 80°C i dosuszam ciasto przez 12-15 min, uważając by wierzch się nie zrumienił. Wyjmuje i studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem na puch dodając po łyżce śmietanę i mleko w proszku. Doprawiam sokiem z cytryny i schładzam w lodówce. Biszkopt z białek kroję na dwa blaty i smaruję masą , składam i ponownie schładzam, aż masa stężeje.
marietta
luna76
Dziękuję :)Naprawdę był bardzo smaczny :)