msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Big rolka.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To efekt niedzielnych eksperymentów kuchennych.Obiad był w wersji big.

Big rolka. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Big rolka.

 

  • na 3 rolki
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 duża garść prażonej cebulki
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 płaty makaronu do lazanii
  • 6 plasterków sera żółtego np.salami
  • farszu np. z pieczarek i mięsa ( u mnie pozostały farsz z pyz https://gotujmy.pl/pyzy-z-miesem-i-pieczarkami-,przepisy,190115.html)
  • 2 łyżki drobnej bułki tartej
  • olej do smażenia
  • mleko do namoczenia bułki

Sposób przygotowania:

Big rolka.
Bułkę czerstwą namoczyłam w mleku. Makaron do lazanii (płaty) obgotowałam przez 8 minut w osolonym wrzątku,odcedziłam i przykryłam folią aluminiową by nie obsychał. Mięso włożyłam do miski,wsypałam cebulkę prażoną i wbiłam jajko.Namoczoną bułkę odcisnęłam z mleka i palcami dobrze rozdrobniłam (można zemleć,ale nie trzeba),wsypałam przyprawę do mięsa mielonego i szczyptę pieprzu.Wyrabiałam na jednolitą masę,doprawiając solą do smaku.Podzieliłam całość na 3 części. Na każdym płacie lazanii układałam po 2 plasterki sera a na nich rozłożyłam porcję farszu.Zwijałam roladki z makaronu. Każdą oblepiłam dokładnie masą mięsną tworząc duże,podłużne rolki w kształcie wrzeciona.Oprószyłam bułką tartą. Piekarnik nastawiłam na 220 stopni,by się nagrzał a w tym czasie smażyłam mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju.Gdy się zarumieniło przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia mięsa i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Podałam na gorąco z ziemniakami z wody ze szczypiorkiem i mizerią. Mięso na zimno też smakuje świetnie.Połowę porcji zjadłam na kolację zamiast wędliny z bułką i pomidorem.
Big rolka.
Wyrabiamy masę mięsną z jajkiem i bułką oraz przyprawami.
Big rolka.
Zwijamy roladki z płatów lazanii,sera i farszu.
Big rolka.
Oblepiamy mięsem nasze roladki,oprószamy bułką tartą.
Big rolka.
Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do piekarnika.