Sposób przygotowania:
Bigos.
Suszone grzybki zalać zimną wodą i zostawić na noc. Ugotować osobno kapustę kiszona i kapustę białą. Do kiszonej kapusty dodać ugotowane grzybki wraz z wywarem. Kiedy obie kapusty będą już ugotowane, odsączyć białą kapustę i przełożyć do garnka z kapustą kiszoną, wymieszać.Na patelni rozgrzać smalec, usmażyć surowy boczek pokrojony w kostkę,zrumieniony dodać do kapusty. Na tym samym tłuszczu usmażyć kolejno: boczek wędzony - pokrojony w kostkę , kiełbasy - pokrojone w pół talarki oraz drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać wszystko do kapusty, gotować 20 minut. Na gorący tłuszcz pozostały po smażeniu wsypać mąkę, rozprowadzić i wlać do bigosu, doprawić solą, pieprzem i powidłami , wymieszać, pogotować. Bigos zyska na smaku i nabierze ładnego koloru jeśli będziemy go gotować przez kilka kolejnych dni na małym ogniu, mieszając od dna, średnio 20-30 minut. Przyrządzony bigosik możemy zaprawić w słoiki, lub wystudzony zamrozić. Bigosik tradycyjnie gości na naszym rodzinnym stole w Święta Bożonarodzeniowe oraz Nowy Rok :)