Nati1.28

Nati1.28

Szef Kuchni
[Przepisów: 34]

Bigos.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bigosik przepyszny! Szczerze polecam. W moim domu przyrządzamy go niezmiennie według tego przepisu i wszystkim bardzo smakuje.

Bigos.

Składniki:

Bigos.

 

  • 1,5 kg. kwaśnej kapusty kiszonej
  • 1 kg. kapusty białej
  • 4 kiełbasy np. zwyczajne
  • 4 kiełbasy białe
  • 70 dkg. surowego boczku
  • 40 dkg. boczku wędzonego surowego
  • kilka suszonych grzybków
  • cebula
  • czosnek
  • smalec w kostce
  • pieprz, sól
  • ok. 2 łyżeczki mąki
  • ok. 2 łyżki powideł

Sposób przygotowania:

Bigos.
Suszone grzybki zalać zimną wodą i zostawić na noc. Ugotować osobno kapustę kiszona i kapustę białą. Do kiszonej kapusty dodać ugotowane grzybki wraz z wywarem. Kiedy obie kapusty będą już ugotowane, odsączyć białą kapustę i przełożyć do garnka z kapustą kiszoną, wymieszać.Na patelni rozgrzać smalec, usmażyć surowy boczek pokrojony w kostkę,zrumieniony dodać do kapusty. Na tym samym tłuszczu usmażyć kolejno: boczek wędzony - pokrojony w kostkę , kiełbasy - pokrojone w pół talarki oraz drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać wszystko do kapusty, gotować 20 minut. Na gorący tłuszcz pozostały po smażeniu wsypać mąkę, rozprowadzić i wlać do bigosu, doprawić solą, pieprzem i powidłami , wymieszać, pogotować. Bigos zyska na smaku i nabierze ładnego koloru jeśli będziemy go gotować przez kilka kolejnych dni na małym ogniu, mieszając od dna, średnio 20-30 minut. Przyrządzony bigosik możemy zaprawić w słoiki, lub wystudzony zamrozić. Bigosik tradycyjnie gości na naszym rodzinnym stole w Święta Bożonarodzeniowe oraz Nowy Rok :)