LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Bigos Alzacki z kiszonej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Trudny bigos ale warto spróbować sam sam mówi za siebie

Bigos Alzacki z kiszonej kapusty

Składniki:

Bigos Alzacki z kiszonej kapusty

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 mała golonka
  • 250 surowego boczku
  • 250 g surowego schabu
  • 2 wiejskie kiełbaski
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 350 bulionu
  • 2 łyżki margaryny
  • 25 ml białej wódki
  • 1 bouguet garni
  • 10 pokruszonych ziaren jałowca
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos Alzacki z kiszonej kapusty
Kiszoną kapustę lekko odcisnąć .Boczek ,schab i golonkę umyć i osuszyć.Cebulę i marchewkę obrać i opłukać cebule oczywiście posiekać na drobno W dużym garu rozgrzać margarynę .Usmażyć cebulę dodać kapustę,wlać wódkę i bulion .Włożyć marchewkę i przyprawy, przykryć i gotować przez co najmniej 3 h. W czasie gotowania możemy już do kapusty dodawać w odstępach 30 minutowych oczyszczoną golonkę po 1 h boczek po 30 minutach wlać resztę wódki po 15-20 minutach włożyć kiełbaski .Wszystkie rodzaje mięsa wyjąć z kapusty schab i boczek pokroić na plastry , a golonkę i kiełbaski w całości na ugotowanej kapuście ułożyć ładnie golonkę ,kiełbaski pokrojony boczek i schab ,