Bigos drobiowy z suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dobór składników jest dość przypadkowy… Otóż tylko tyle miałam w lodówce :) Porcja dla dwojga.

Bigos drobiowy z suszonymi pomidorami

Składniki:

Bigos drobiowy z suszonymi pomidorami

 

  • kapusta kiszona - Kuchnia Polska – Kapusta Kwaszone 400g
  • pierś z kurczaka
  • suszone grzyby - 4-5 szt
  • suszone pomidory - 4 szt
  • liść laurowy - 1-2 szt
  • ziele angielskie - 3 szt
  • ciemny sos sojowy
  • kostka rosołowa - grzybowa
  • czosnek - duży ząbek/dwa mniejsze ząbki
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Bigos drobiowy z suszonymi pomidorami
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i przykryj. Staną się rozpulchnione i miękkie. W między czasie opłucz kiszoną kapustę w celu zmycia z niej nadmiaru kwaśnego smaku. Ja miałam kapustę w worku, już posiekaną. Jeśli Twoja kapusta wymaga ‘skrócenia’ – posiekaj ją na krótsze niteczki. Ostatecznie, zalej ja taką ilością zimnej wody, aby swobodnie w niej pływała. Powoli doprowadź do wrzenia, po czym wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i zgnieciony, duży ząbek czosnku. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i posyp słodką papryką. Ja pozwoliłam chwilę poleżeć przyprawie na kurczaku, oddając się chwilowo lekturze. Ty jednak możesz od razu wrzucić mięso na wcześniej rozgrzaną łyżkę zalewy z suszonych pomidorów. Dla nadania ładnej, ciemniejszej barwy i bogatszego smaku dodaj do kurczaka ok. 4 krople ciemnego sosu sojowego i szczyptę soli (opcjonalnie). Kiedy po paru minutach mięso będzie już miękkie, odstaw je na bok. Wyjmij grzyby z wrzątku (ten wlej do kapusty!), pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do kapusty. Dodaj również jedną kostkę rosołową - grzybową. Kiedy woda odparuje mniej więcej do połowy, wyjmij z zalewy ok. 4 suszone pomidory, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do bigosu. Po jakimś czasie dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka i szczyptę cukru. Ważnym jest, aby przez cały czas, od początku do końca, trzymać bigos na bardzo małym ogniu (wszystko ma tylko lekko pyrkać) nie do końca przykryty. Gotuj tak długo aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Co jakiś czas mieszaj, aby mieć pewność, że nic nie przywarło do dna.