eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Bigos Eli podany z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam bigos z kapusty mieszanej z dużą ilością wkładu mięsnego. Bigos podałam z tłuczonymi ziemniakami.

Bigos Eli podany z ziemniakami

Składniki:

Bigos Eli podany z ziemniakami

kapusta

  • 1.5 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża główka białej kapusty

misa

  • 1.2 kg łopatki wieprzowej
  • 80 dkg wędzonego boczku
  • 1.2 kg kiełbasy toruńskiej

pozostałe składniki

dodatki

Sposób przygotowania:

Bigos Eli podany z ziemniakami

przygotowanie mięsa

Bigos Eli podany z ziemniakami
Przygotować łopatkę wieprzową, cebulę i czosnek.

Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie mięsa cd

Bigos Eli podany z ziemniakami
Mięso, cebule i czosnek z przyprawami dusić aż będzie miękkie.

W brytfannie rozgrzać olej dodać mięso i obsmażyć. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, po łyżce przyprawy do mięs i słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Całość przesmażyć, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie..

przygotowanie kiszonej kapusty

Bigos Eli podany z ziemniakami
Kapustę kiszoną gotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i boczkiem.

Kapustę kiszoną włożyć do dużego garnka, dodać boczek wędzony, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu aż boczek będzie miękki.

przygotowanie kapusty białej

Bigos Eli podany z ziemniakami
Poszatkować kapustę obraną z zewnętrznych liści.

Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować. Zalać kapustę wrzątkiem, posolić, gotować na pół miękko i odcedzić.

przygotowanie bigosu

Bigos Eli podany z ziemniakami

Ugotowany boczek wyjąć z kapusty, ostudzić i pokroić w kostkę.

przygotowanie bigosu cd

Bigos Eli podany z ziemniakami

Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do miękkiego mięsa i razem przesmażyć.

przygotowanie bigosu cd

Bigos Eli podany z ziemniakami

Do dużej miski włożyć kapustę kiszoną i białą, mięso z kiełbasą, boczek, koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu , pozostałą przyprawę do mięs i paprykę słodką. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do dwóch dużych garnków i gotować na malutkim ogniu około godziny. Bigos wynieść w chłodne miejsce. Na drugi dzień bigos pogotować jeszcze 30 minut.

podawanie

Bigos Eli podany z ziemniakami

Ziemniaki ugotować na parze i potłuc tłuczkiem. Na talerzach rozłożyć kopczyki ziemniaków i bigos. Smacznego!