Sposób przygotowania:
Bigos Eli podany z ziemniakamiprzygotowanie mięsa
Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie mięsa cd
W brytfannie rozgrzać olej dodać mięso i obsmażyć. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, po łyżce przyprawy do mięs i słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Całość przesmażyć, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie..
przygotowanie kiszonej kapusty
Kapustę kiszoną włożyć do dużego garnka, dodać boczek wędzony, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu aż boczek będzie miękki.
przygotowanie kapusty białej
Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować. Zalać kapustę wrzątkiem, posolić, gotować na pół miękko i odcedzić.
przygotowanie bigosu
Ugotowany boczek wyjąć z kapusty, ostudzić i pokroić w kostkę.
przygotowanie bigosu cd
Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do miękkiego mięsa i razem przesmażyć.
przygotowanie bigosu cd
Do dużej miski włożyć kapustę kiszoną i białą, mięso z kiełbasą, boczek, koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu , pozostałą przyprawę do mięs i paprykę słodką. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do dwóch dużych garnków i gotować na malutkim ogniu około godziny. Bigos wynieść w chłodne miejsce. Na drugi dzień bigos pogotować jeszcze 30 minut.
podawanie
Ziemniaki ugotować na parze i potłuc tłuczkiem. Na talerzach rozłożyć kopczyki ziemniaków i bigos. Smacznego!