Sposób przygotowania:
Bigos grzybowy z pastą paprykowo-pomidorową
Kapustę białą i kiszoną ugotować w osobnych garnkach przez godzinę, a do kiszonej dodać przyprawy zapachowe i skórkę ze świeżego chleba. Grzyby namoczone na noc, odcedzić z wody i pokroić na paski i dodać do gotującej się kapusty kiszonej i po jakimś czasie połączyć z białą, gdy ta zmięknie. Cebule i pomidory oczyścić, obrać, cebule posiekać i zeszklić na oleju na patelni, potem zsunąć i dodać pokrojone na talarki kabanosy, również je obsmażyć. Potem wszystko dodać do wielkiego garnka z kapustą kiszoną i białą oraz grzybami. Gotować jeszcze z ponad godzinę na wolnym lub lekko śrenim ogniu. Pomidory przetrzeć przez sitko na pulpę i wymieszać z pastą paprykową, dodając do bigosu i zamieszać. Doprawić kminkiem mielonym lub całym, pieprzem ziołowym oraz małą ilością soli, bo kapusta kiszona jest dosyć słona i kwaśna. Spróbować i podawać z chlebem lub bułeczkami.