Sposób przygotowania:
Bigos jarski
Kapustę kiszoną kroimy, przelewamy wodą na durszlaku po czym gotujemy w małej ilości wody.
Po 20 minutach odcedzamy kapustę, zalewamy ponownie wodą i znów gotujemy ok 20 minut.
Ponownie odcedzamy, zalewamy na nowo i gotujemy.
W tym czasie gotujemy grzyby- ich sucha masa ma stanowić 1/15 masy kapusty.
W osobnym garnku gotujemy kotlety sojowe-ich gotowa masa musi stanowić połowę masy kapusty.
Ugotowane grzyby i kotlety sojowe kroimy na kawałeczki i dodajemy do kapusty.
Dokładnie wszystko mieszamy.
Wrzucamy listki laurowe-ok 2 na kg kapusty
wsypujemy ziarnka pieprzu-ok 10 na kilogram kapusty
dodajemy majeranek- ok 0,5 torebki na każde kilo kapusty
wrzucamy ziele angielskie-3 ziarnka na kg,
wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 20 minutek.
Teraz dosmaczamy papryka słodką i solą-jeżeli jest za mało kwaśne można dodać koncentrat pomidorowy.
Na sam koniec mieszamy mąkę z wodą i tym zalewamy nasz bigosik- gotujemy mieszając. Tak zageszczony bigos jest gotowy do spożycia.
Polecam :)
Smacznego!
Po 20 minutach odcedzamy kapustę, zalewamy ponownie wodą i znów gotujemy ok 20 minut.
Ponownie odcedzamy, zalewamy na nowo i gotujemy.
W tym czasie gotujemy grzyby- ich sucha masa ma stanowić 1/15 masy kapusty.
W osobnym garnku gotujemy kotlety sojowe-ich gotowa masa musi stanowić połowę masy kapusty.
Ugotowane grzyby i kotlety sojowe kroimy na kawałeczki i dodajemy do kapusty.
Dokładnie wszystko mieszamy.
Wrzucamy listki laurowe-ok 2 na kg kapusty
wsypujemy ziarnka pieprzu-ok 10 na kilogram kapusty
dodajemy majeranek- ok 0,5 torebki na każde kilo kapusty
wrzucamy ziele angielskie-3 ziarnka na kg,
wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 20 minutek.
Teraz dosmaczamy papryka słodką i solą-jeżeli jest za mało kwaśne można dodać koncentrat pomidorowy.
Na sam koniec mieszamy mąkę z wodą i tym zalewamy nasz bigosik- gotujemy mieszając. Tak zageszczony bigos jest gotowy do spożycia.
Polecam :)
Smacznego!