Sposób przygotowania:
Bigos Mariana
Kapustę kiszoną opłukać, odsączyć pokrajać drobniej. Kapustę świeżą poszatkować, zagotować po czym wodę tą zlać (by pozbyć się goryczki psujacej smak potrawy). Do rondla wlać bulion lub inny wywar, wrzucić listki laurowe, kminek, ziele angielskie, ew.zmiażdżone ziarenka jałowca, wrzucić obydwie kapusty i gotować do miękkości. Grzybki zagotować krótko, przelać na sito pokroić na grubsze kawałki, kiełbasę podsmażyć lekko na patelni, dodac grzyby, jeszcze trochę posmażyć dolać piwo i podusić do zredukowania płynu. Zawartość patelni wyłożyć do dużego finalnego garnka, a na patelni obsmażyć wieprzowinę, dodać koniak (można go podpalić, ale z zachowaniem ostrożności), po czym dodać cebulę i czosnek, jeszcze troche podsmażyć i zalać bulionem dodając wody z ogórków. Dusić na średnim ogniu, a jak mięso będzie prawie miękkie dorzucić kiszone ogórki i dusić do zmięknienia mięsa. Całość z patelni dołożyć do garnka z kiełbasą i grzybami, wymieszać, dodać ugotowaną na miękko kapustę. Dodać resztę przypraw, koncentrat pomidorowy, całość wymieszać, jeszcze troszkę podgotować, dosmakować, dodać posiekaną pietruszkę i odstawić. Bigos odgrzany na następny dzien jest jeszcze lepszy w smaku.
zbysiowa
Marino2709
Ten pomysł z ogórkiem podsunęła mi kiedyś moja teściowa z Dylak, była szefową kuchni na ośrodku wczasowym. Dzięki za komentarz
Editha
Marino2709
chetnie dam skosztowac, pozdrawiam