Sposób przygotowania:
Bigos myśliwski
Bigos: Mięso oczyścić, umyć i pokrajać w kawałki. Oczyścić boczek, pokrajać na cienkie piastry, oczyszczoną słoninę pokrajać w kostkę. Słoninę i wędzony, boczek podsmażyć na patelni, odłożyć skwarki, a na tłuszczu obrumienić pokrajaną w kostkę cebulę i mięso. Słodką kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć, drobno poszatkować i połączyć z kapustą kwaszoną. W dużym emaliowanym garnku układać warstwami kapustę, mięso, cebulę i skwarki oraz umyte i pokrajane w paski suszone śliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić powoli przez 4-5 dni po ok. 4 godz., uważając, aby się bigos nie przypalił. Kilkakrotnie zamieszać. Podczas duszenia nabierze charakterystycznej barwy i aromatu. Pod koniec duszenia dodać liście laurowe. Gotowy bigos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dobre efekty smakowe daje dodatek czerwonego wytrawnego wina (1 szklanka), wlanego w połowie duszenia. Gotowy bigos najlepiej złożyć, ściśle ubijając w kamiennym garnku, wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 mini lekko zapiec. Przechowywać w lodówce. Odgrzewać z dodatkiem pokrajanej w plasterki kiełbasy.
kayleb
Gość
Gość
kayleb
Magdusia1312
Gość
darek112
Gość
]
Gość
Pozdrawiam serdecznie
Gość
Gość
Sztangiel
Droga Madziu:
jest znaczek powyżej 60 min. >60 min. - nie ma mozliwosci ustawić sobie dokladnego czasu. To bigos, nie zrobisz go w 60 min. Dusiłaś kiedyś kapuste? To trwa...:)
2halina
Pani Magdo, prosze sie nie dziwic, Sztangiel pewnie za duzo podlewal winkiem, hahaha
2halina
msewka
Kolor bigosu po samym czerwonym winie nie jest tak intensywny.Czy czasami nie zapomniałeś podać przecieru w przepisie,czy naprawdę go tam nie powinno być?
wio
Babciagramolka
paula20248
Henia
https://gotujmy.pl/bigos-mysliwski-,przepisy,28562.html KOPIA