Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bigos znakomity

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso oczyścić z żył, opłukać i upiec lub

Bigos znakomity

Składniki:

Bigos znakomity

 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 50 dag białej kapusty
  • 1,5 kg mięsa bez kości: surowej wieprzowej szynki lub łopatki, rostbefu i 1/4 kaczki 50 dag kiełbasy (podwawelska, krajeńska lub jałowcowa)
  • 10 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 czerwone cebule
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 2/3 szklanki madery, porto lub innego czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki powideł lub tyle samo suszonych śliwek pokrojonych w paski
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 owoce jałowca
  • 12 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 goździki
  • sól

Sposób przygotowania:

Bigos znakomity
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso oczyścić z żył, opłukać i upiec lub udusić z dodatkiem cebuli i przypraw, podlewając niewielka ilością wody. Grzyby opłukać, moczyć w wodzie 3 godziny, następnie osaczyć i pokroić w paski. Rodzynki sparzyć. Świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć, osączyć i ugotować na półmiękko. Kiszoną kapustę (niezbyt kwaśną) posiekać i gotować 1 godzinę w małej ilości wody. Następnie dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać. Upieczone mięso pokroić w kostkę, dodać do kapusty razem z wytworzonym sosem i przyprawami. Wymieszać i nadal dusić. Kapustę dusić często mieszając, aby się nie przypaliła. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do bigosu. Dusić pod przykryciem jeszcze ok. 2 godz. Boczek drobno pokroić i dodać do potrawy. Jeśli bigos nie jest dostatecznie gęsty, zdjąć pokrywkę i stale mieszając, gotować bez przykrycia. Pod koniec gotowania wymieszać z powidłami, rodzinkami, musztardą, koncentratem pomidorowym oraz winem i posolić. Gotować, mieszając co jakiś czas, jeszcze 15-20 min.