Sposób przygotowania:
Bigos znakomity
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso oczyścić z żył, opłukać i upiec lub udusić z dodatkiem cebuli i przypraw, podlewając niewielka ilością wody. Grzyby opłukać, moczyć w wodzie 3 godziny, następnie osaczyć i pokroić w paski. Rodzynki sparzyć. Świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć, osączyć i ugotować na półmiękko. Kiszoną kapustę (niezbyt kwaśną) posiekać i gotować 1 godzinę w małej ilości wody. Następnie dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać. Upieczone mięso pokroić w kostkę, dodać do kapusty razem z wytworzonym sosem i przyprawami. Wymieszać i nadal dusić. Kapustę dusić często mieszając, aby się nie przypaliła. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do bigosu. Dusić pod przykryciem jeszcze ok. 2 godz. Boczek drobno pokroić i dodać do potrawy. Jeśli bigos nie jest dostatecznie gęsty, zdjąć pokrywkę i stale mieszając, gotować bez przykrycia. Pod koniec gotowania wymieszać z powidłami, rodzinkami, musztardą, koncentratem pomidorowym oraz winem i posolić. Gotować, mieszając co jakiś czas, jeszcze 15-20 min.
Gość
Gość
darek112
matzek
Henia
Przecież to niemal humorystyczne osobno dodawać kiełbasę i boczek! Jaki to ma sens?!
Teresa, nie wątpię,że robisz pyszny bigos, ale chyba nie uważnie przeczytałaś ten przepis! I skąd ta kurkuma?!