Sposób przygotowania:
Bigos na czerwonym winie
Kiełbasę podwawelską kroję w kostkę, po czym podsmażam ją na patelni. Cebulę obieram, kroję i podsmażam na patelni. Cebulę doprawiam Vegetą i łączę z podsmażoną kiełbasą. Kapustę kiszoną siekam, po czym wkładam ją do garnka, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie, następnie zalewam całość wrzątkiem i gotuję przez około 2 godziny do momentu odparowania wody. Do drugiego garnka wkładam kości oraz marchew, por, seler i pietruszkę, zalewam całość wodą po czym gotuję wywar. W trzecim naczyniu umieszczam grzyby i zalewam je wrzątkiem. Grzyby wraz z wodą, którą były zalane gotuję przez 30 minut, po czym studzę je, drobno siekam i wraz z wodą dodaję do kapusty. Kiełbasę, cebulę, słodką paprykę, kurkumę i pieprz dodaję do kapusty i gotuję całość przez 2 godziny, w międzyczasie podlewając wywarem z kości i warzyw.Pod koniec gotowania dodaję czerwone wino, przecier pomidorowy i duszę całość, aż wino odparuje. Następnie przekładam bigos do naczynia.