olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Bigos na czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobrze przyrządzony bigos smakuje nie tylko od święta, zwłaszcza jeśli został przyrządzony na czerwonym winie.

Bigos na czerwonym winie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos na czerwonym winie

 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 75 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 300 gram wędzonych kości
  • 4 cebule
  • 1 szklanka suszonych prawdziwków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprz
  • ¼ łyżeczki Vegety
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Bigos na czerwonym winie
Kiełbasę podwawelską kroję w kostkę, po czym podsmażam ją na patelni. Cebulę obieram, kroję i podsmażam na patelni. Cebulę doprawiam Vegetą i łączę z podsmażoną kiełbasą. Kapustę kiszoną siekam, po czym wkładam ją do garnka, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie, następnie zalewam całość wrzątkiem i gotuję przez około 2 godziny do momentu odparowania wody. Do drugiego garnka wkładam kości oraz marchew, por, seler i pietruszkę, zalewam całość wodą po czym gotuję wywar. W trzecim naczyniu umieszczam grzyby i zalewam je wrzątkiem. Grzyby wraz z wodą, którą były zalane gotuję przez 30 minut, po czym studzę je, drobno siekam i wraz z wodą dodaję do kapusty. Kiełbasę, cebulę, słodką paprykę, kurkumę i pieprz dodaję do kapusty i gotuję całość przez 2 godziny, w międzyczasie podlewając wywarem z kości i warzyw.Pod koniec gotowania dodaję czerwone wino, przecier pomidorowy i duszę całość, aż wino odparuje. Następnie przekładam bigos do naczynia.
Bigos na czerwonym winie
Cebulę obieram, kroję i podsmażam na patelni.
Bigos na czerwonym winie
Pod koniec gotowania dodaję czerwone wino.

Tagi:

kielbasa bigos