zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bigos pieczony w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Troszkę inny niż tradycyjny bigos bo pieczony. Zaletą jest to, że jest smaczny i nie trzeba stać przy garnku i pilnować czy się nie przypali.

Bigos pieczony w piekarniku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos pieczony w piekarniku

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos pieczony w piekarniku
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić. Kapustę zalać w garnku wodą i ugotować. Kapustę włoską sparzyć, schłodzić i pokroić. Mięso pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem smalcu. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać do smaku przyprawy i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wywarem, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 180 stopni z czas na 90 minut. Gotowy bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Bigos pieczony w piekarniku
Etap 1 do miski wrzucić obie kapusty po ugotowaniu
Bigos pieczony w piekarniku
Etap 2 dodać podsmażone mięso i ugotowane grzyby
Bigos pieczony w piekarniku
Etap 3 wymieszane składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego
Bigos pieczony w piekarniku
Etap 4 bigos po upieczeniu podawać z pieczywem