Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

prawdziwy bigos

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prawdziwy polski bigos .. :)

prawdziwy bigos Więcej zdjęć (3)

Składniki:

prawdziwy bigos

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg wędzonych kości
  • mięso wołowe i wieprzowe po 0,5 kg
  • 0,5 kg kiełbasy
  • włoszczyzna
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 15 g grzybów suszonych
  • 20 g śliwek suszonych

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

prawdziwy bigos
Kapustę przepłukujemy zimną wodą i wkładamy do dużego garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz i majeranek. Gotujemy przez ok 2 godziny aż wyparuje woda.W drugim garnku gotujemy wywar z kości i włoszczyzny. Wywarem podlewamy w miarę potrzeb naszą kapustę.Kroimy w kostkę kiełbasę i mięsa po czym podsmażamy na patelni i dodajemy do kapusty.Moczymy we wrzątku w dwóch osobnych miseczkach grzyby oraz śliwki ok 20 minut. Namoczone grzyby gotujemy ok pół godziny , kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do bigosu . ( wodę z grzybów najlepiej dodać do kapusty)Dodajemy do garnka z kapustą pozostałe przyprawy i składniki. Polewamy na wierzch olejem o gotujemy ok 4 godzin i dopiero następnego dnia ponownie gotujemy nasz bigos. Doprawiamy koncentratem pomidorowym. I zostawiamy, niech nadal się gotuje. Najlepiej jak bigos gotuje się po kilka godzin przez 3-4 dni . Wtedy czujemy prawdziwy smak bigosu. SMACZNEGO
prawdziwy bigos
Można podawać go z chlebkiem , ale i z gotowanymi ziemniakami
prawdziwy bigos
pokrojona kiełbaska w kostkę , to samo robimy z pozostałym mięsem