Sposób przygotowania:
prawdziwy bigos
Kapustę przepłukujemy zimną wodą i wkładamy do dużego garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz i majeranek. Gotujemy przez ok 2 godziny aż wyparuje woda.W drugim garnku gotujemy wywar z kości i włoszczyzny. Wywarem podlewamy w miarę potrzeb naszą kapustę.Kroimy w kostkę kiełbasę i mięsa po czym podsmażamy na patelni i dodajemy do kapusty.Moczymy we wrzątku w dwóch osobnych miseczkach grzyby oraz śliwki ok 20 minut. Namoczone grzyby gotujemy ok pół godziny , kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do bigosu . ( wodę z grzybów najlepiej dodać do kapusty)Dodajemy do garnka z kapustą pozostałe przyprawy i składniki. Polewamy na wierzch olejem o gotujemy ok 4 godzin i dopiero następnego dnia ponownie gotujemy nasz bigos. Doprawiamy koncentratem pomidorowym. I zostawiamy, niech nadal się gotuje. Najlepiej jak bigos gotuje się po kilka godzin przez 3-4 dni . Wtedy czujemy prawdziwy smak bigosu. SMACZNEGO
Siedlce
Pyza
Babciagramolka
Tylko , że jeśli ktoś kupuje kiszoną kapustę , a nie robi z własnej o odpowiedniej kwaśności to musi zredukować nadmiar kwasu ( jeśli źle kupił , lub nie miał wyboru ) bo inaczej bigos będzie do wyrzucenia .
Co do przecieru to denerwuje mnie tylko w bigosach po staropolsku gdzie tego przecieru na pewno nie było . Masz rację , że pojawił się w bigosie po wojnie . Tyle , że teraz robi się dobre bigosy i dodaje koncentrat bo niektórzy tak lubią ( tak jak śliwki , powidła , wino - jedni dają drudzy nie ) . Ja nie daję - ale to jest przepis Siedlce i Ona decyduje .