czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Bigos po cygańsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Danie w sezonie letnio-jesiennym jest nie drogie, a do tego bardzo smaczne, polecam.

Bigos po cygańsku

Składniki:

Bigos po cygańsku

 

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • 1 szkl. bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawa typu vegeta,pieprz,sól,maggi
  • 1/2 kg. cebuli
  • 1 kg.papryki zielonej
  • 1 kg. papryki czerwonej
  • 1 kg. papryki żółtej
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Bigos po cygańsku
Do mięsa dodać jajka, pół szklanki bułki tartej, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, formować małe kuleczki obtaczać w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.Cebule pokroić w pół plasterki, podsmażyć na oleju w dużym i głębokim garnku, dodać oczyszczoną z pestek i pokrojoną w paski paprykę, poddusić aż papryka zmniejszy swoją objętość, doprawić do smaku dodać koncentrat, pulpety , wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut, podawać z chlebem.