Sposób przygotowania:
Bigos po mojemu
Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć w gorącej wodzie. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty, oraz namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę przecedzić przez sitko wyłożone płatkiem kosmetycznym). Mięso opłukać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Po około dwóch godzinach gotowania, dodać pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce smalcu, dodać do kapusty. Gotować na wolnym ogniu do miękkości składników i połączenia smaków. Doprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem. Na drugi dzień ponownie zagrzać i gotować co najmniej godzinkę.