Sposób przygotowania:
Bigos słodko kwaśny z dziczyznąkapusta kiszona
Kiszoną kapustę kroimy a jeśli zachodzi potrzeba to płuczemy, wkładamy do garnka. Dodajemy kości i żeberka, liście laurowe i ziele angielskie, jałowiec i pieprz.
Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości składników i gotujemy do miękkości.
Biała kapusta
Białą kapustę szatkujemy. Wkładamy do garnka dodajemy łyżkę soli i zalewamy wodą. Gotujemy aż będzie miękka i odcedzamy.
Pieczarki
Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pieczarki i podsmażamy. Na końcu przyprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem.
Grzyby
Suszone grzyby namaczamy, a następnie gotujemy z dodatkiem soli, aż będą miękkie. Ja kroję je na mniejsze kawałki po ugotowaniu.
Wędliny
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy aż się ładnie zarumienią.
Doprawianie
Do garnka z ugotowaną kiszona kapustą dodajemy mięso z dzika obrane od kości, ugotowaną białą kapustę, pokrojone grzyby wraz z wodą w której się gotowały, podsmażone pieczarki i wędliny.
Wszystko mieszamy, przyprawiamy do smaku powidłami, czerwonym winem, koncentratem pomidorowym, solą i mielonym czarnym pieprzem oraz vegetą.
Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze razem, aż przejdą smakiem.