madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ktoś by powiedział, że to tradycyjny bigos tylko wzbogacony mięskiem z dzika. Niby nic, ale wiele zmienia.

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną

Składniki:

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną

 

  • 60 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki tłuszczu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 kg. kiszonej kapusty
  • 1 kg kości od schabu z dzika
  • 1 kg. żeberek z dzika
  • 7 listków laurowych
  • 12 ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 60 dag. boczku
  • 1,5 kg. kiełbasy
  • 3,5 kg. białej kapusty
  • 1 l koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • vegeta do smaku
  • 6 łyżek powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną

kapusta kiszona

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną
Wszystkie składniki gotujemy do miękkości

Kiszoną kapustę kroimy a jeśli zachodzi potrzeba to płuczemy, wkładamy do garnka. Dodajemy kości i żeberka, liście laurowe i ziele angielskie, jałowiec i pieprz.

Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości składników i gotujemy do miękkości.

Biała kapusta

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną
Poszatkowaną kapustę gotujemy z dodatkiem soli

Białą kapustę szatkujemy. Wkładamy do garnka dodajemy łyżkę soli i zalewamy wodą. Gotujemy aż będzie miękka i odcedzamy.

Pieczarki

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną
Do zeszklonej cebulki dodajemy pieczarki

Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pieczarki i podsmażamy. Na końcu przyprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem.

Grzyby

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną
Namoczone grzyby gotujemy aż będą miękkie

Suszone grzyby namaczamy, a następnie gotujemy z dodatkiem soli, aż będą miękkie. Ja kroję je na mniejsze kawałki po ugotowaniu.

Wędliny

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną
Boczek i kiełbasę podsmażamy

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy aż się ładnie zarumienią.

Doprawianie

Bigos słodko kwaśny z dziczyzną
Wszystkie składniki mieszamy razem i przyprawiamy

Do garnka z ugotowaną kiszona kapustą dodajemy mięso z dzika obrane od kości, ugotowaną białą kapustę, pokrojone grzyby wraz z wodą w której się gotowały, podsmażone pieczarki i wędliny.

Wszystko mieszamy, przyprawiamy do smaku powidłami, czerwonym winem, koncentratem pomidorowym, solą i mielonym czarnym pieprzem oraz vegetą.

Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze razem, aż przejdą smakiem.


Tagi:

danie bigos