zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigos prawie myśliwski

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Dostałam od kuzynki sarninę więc pierwszy raz zrobiłam na dziczyźnie bigos

Bigos prawie myśliwski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos prawie myśliwski

 

Sposób przygotowania:

Bigos prawie myśliwski
Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukać, pokroić i włożyć do garnka. Zalać wodą i podgotować. Grzyby zalać ciepłą wodą i namoczyć. Potem wylać wodę i nalać czystej i ugotować grzyby, potem przestudzić. Grzyby wyjąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki zalać ciepłą wodą i namoczyć a potem pokroić. Kapustę po podgotowaniu odcisnąć z nadmiaru wody.

Sarninę pozbawić błony i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę, karkówkę i ogonówkę także pokroić w kostkę. W gęsiarce lub innym garnku roztopić smalec, wrzucić pokrojoną sarninę i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i czosnek i dalej smażyć.

Gdy cebula się zrumieni dodać kiełbasę, karkówkę i ogonówkę oraz grzyby i śliwki i nadal smażyć około 5 minut. Potem dodać koncentrat i wymieszać. Wrzucić pokrojoną kapustę i dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz jałowiec i podlać wywarem a także wlać wodę z moczenia śliwek i z gotowania grzybów . wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając około godziny.

Następnie dodać resztę przypraw, w miarę konieczności dolać wywaru i nadal dusić kolejną godzinę ( wywaru powinno być tyle aby bigos nie był ani za suchy ani za mokry ).. W razie konieczności jeszcze doprawić. Bigos odstawić na około 30 minut i ponownie spróbować czy nie potrzeba mu jeszcze jakichś przypraw. Gdy zajdzie konieczność doprawić. Bigos dobrze jest podgrzewać przez kilka dni gdyż będzie o wiele lepszy.
Bigos prawie myśliwski
z miesa sarniny zdjąć błonę i pokroić w ksotke
Bigos prawie myśliwski
podsmazyć wszystkie mięsa z cebulą i kiełbasą
Bigos prawie myśliwski
bigos dusić podlewając wywarem miesnym ...