Sposób przygotowania:
Bigos prawie myśliwski
Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukać, pokroić i włożyć do garnka. Zalać wodą i podgotować. Grzyby zalać ciepłą wodą i namoczyć. Potem wylać wodę i nalać czystej i ugotować grzyby, potem przestudzić. Grzyby wyjąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki zalać ciepłą wodą i namoczyć a potem pokroić. Kapustę po podgotowaniu odcisnąć z nadmiaru wody.
Sarninę pozbawić błony i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę, karkówkę i ogonówkę także pokroić w kostkę. W gęsiarce lub innym garnku roztopić smalec, wrzucić pokrojoną sarninę i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i czosnek i dalej smażyć.
Gdy cebula się zrumieni dodać kiełbasę, karkówkę i ogonówkę oraz grzyby i śliwki i nadal smażyć około 5 minut. Potem dodać koncentrat i wymieszać. Wrzucić pokrojoną kapustę i dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz jałowiec i podlać wywarem a także wlać wodę z moczenia śliwek i z gotowania grzybów . wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając około godziny.
Następnie dodać resztę przypraw, w miarę konieczności dolać wywaru i nadal dusić kolejną godzinę ( wywaru powinno być tyle aby bigos nie był ani za suchy ani za mokry ).. W razie konieczności jeszcze doprawić. Bigos odstawić na około 30 minut i ponownie spróbować czy nie potrzeba mu jeszcze jakichś przypraw. Gdy zajdzie konieczność doprawić. Bigos dobrze jest podgrzewać przez kilka dni gdyż będzie o wiele lepszy.
Sarninę pozbawić błony i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę, karkówkę i ogonówkę także pokroić w kostkę. W gęsiarce lub innym garnku roztopić smalec, wrzucić pokrojoną sarninę i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i czosnek i dalej smażyć.
Gdy cebula się zrumieni dodać kiełbasę, karkówkę i ogonówkę oraz grzyby i śliwki i nadal smażyć około 5 minut. Potem dodać koncentrat i wymieszać. Wrzucić pokrojoną kapustę i dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz jałowiec i podlać wywarem a także wlać wodę z moczenia śliwek i z gotowania grzybów . wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając około godziny.
Następnie dodać resztę przypraw, w miarę konieczności dolać wywaru i nadal dusić kolejną godzinę ( wywaru powinno być tyle aby bigos nie był ani za suchy ani za mokry ).. W razie konieczności jeszcze doprawić. Bigos odstawić na około 30 minut i ponownie spróbować czy nie potrzeba mu jeszcze jakichś przypraw. Gdy zajdzie konieczność doprawić. Bigos dobrze jest podgrzewać przez kilka dni gdyż będzie o wiele lepszy.
gusia1000
zewa
Gusia a co to za bigos bez mięsa i kiełbasy ? te składniki muszą być.
edytaha
zewa
Dzięki Edytko. Z dziczyzną robiłam pierwszy raz. I jak będą polowania to zamówiłam już u kuzynki jedną sarenkę. Teraz mam nadzieję, że częściej będziemy jadać takie mięsko.
edytaha
No to daj znać kiedy będziesz gotować, zgarnę mojego Połówka i zrobimy sobie wycieczkę krajoznawczą nad morze :)
zewa
Nie ma sprawy :)
2milutka
monikaT83