Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Bigos staropolski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nieodłączny element świąt, przygotowany tym razem według przepis, który przekazała mi mama. Niezastąpiony podczas domowych przyjęć. Polecam!

Bigos staropolski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos staropolski

 

Sposób przygotowania:

Bigos staropolski
Kapustę dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, odciskamy i kroimy na mniejsze części jeśli jest długa. Przekładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby kapusta była całkowicie zanurzona w wodzie i gotujemy około 45 minut. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to po 20 minutach odcedzamy ją, zalewamy wodą i gotujemy następne 25 minut.

Po ugotowaniu kapustę dokładnie odcedzamy. Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. W tym czasie mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a kiełbasę w talarki. Na patelni rozpuszczamy smalec i obsmażamy mięso na rumiano. Przekładamy je do kapusty. Następnie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy na rumiano i przekładamy do kapusty.

Grzyby kroimy w paski i umieszczamy je w garnku razem z zielem angielskim i liściem laurowym oraz pieprzem i jałowcem. Kapustę podlewamy wodą z moczenia grzybów, trzeba uważać, aby nie dostał się tam piasek, który mógłby osadzić się z grzybów. Ewentualnie dolewamy jeszcze trochę wody i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1-5-2h do miękkości mięsa i kapusty.

Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy ewentualnie wodę. Na początku dodajemy również majeranek, a pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Bigos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Najlepszy jest kilka dni po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Życzę smacznego :)
Bigos staropolski
Kapustę dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, odciskamy i kroimy na mniejsze części
Bigos staropolski
W tym czasie mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a kiełbasę w talarki.
Bigos staropolski
Na patelni rozpuszczamy smalec i obsmażamy mięso na rumiano. Przekładamy je do kapusty.
Bigos staropolski
Bigos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.