Sposób przygotowania:
Bigos świąteczny
Kapustę kiszoną płuczę pod bieżącą wodą na sicie,odciskam jeśli jest grubsza kroję na drobno,wrzucam do garnka podlewam wodą i gotuję z zielem liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości. Namoczone przez całą noc grzyby odciskam kroję na drobniejsze kawałki,wrzucam do kapusty.Na rozgrzanym oleju przesmażam pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodaję również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażam około 20 minut wszystko razem na patelni po czym dodaję do kapusty,i duszę na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiam do smaku przyprawami i dodaję koncentrat,gotuję jeszcze 10 minut.Po czym odstawiam do wystygnięcia a potem do lodówki. Następnego dnia zagotowuję bigos ponownie przez godzinę. Najlepszy jest na 3 dzień.