anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Bigos świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bigos jest smacznym daniem, ja bardzo lubię taki bardziej wodnisty kiedy mogę w sosie zamoczyć kawałek chleba.

Bigos świąteczny

Składniki:

Bigos świąteczny

 

  • mięso wieprzowe 1 kg
  • kiełbasa 400 g
  • cebula 1 szt
  • kapusta biała 500 g
  • kapusta kiszona 500 g
  • pieprz
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 2 ziarenka
  • grzyby suszone 70 g

 

Sposób przygotowania:

Bigos świąteczny
Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w słupki, cebulę obrać i drobno posiekać. Kapustę białą poszatkować i włożyć do garnka razem z kapustą kiszoną, dodać mięso wędlinę, cebulę, suszone grzyby zalane dzień wcześniej wodą oraz listki i ziele angielskie.. Gotować na małym ogniu około godziny często mieszać. Doprawić do smaku. Dodać cebulę i przecier pomidorowy. Zagotować.