Sposób przygotowania:
Bigos świąteczny Michała
Chyba każdy z nas lubi bigos, zapraszam na moją propozycję. Kapustę kiszoną, najlepiej swoją,siekamy jeszcze drobniej niż do kiszenia (jeżeli jest zbyt kwaśna możemy ją opłukać bądź dodać zwykłą kapustę by złagodzić kwaśny smak.Mięso najlepiej dzień przed gotowaniem opłukać, natrzeć czosnkiem wyciśniętym przez praskę, dodatkowo przyprawami, a także oliwą. Takie mięsko jest przez całą noc w lodówce.Podsmażam żeberka . Pozostałe : Kiełbasę, szynkę itp kroimy w kostkę podsmażamy na tłuszczu wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Ja cebulę kroję grubiej.Kapustę podlewamy wywarem z żeberek i innego mięsa. Dolewamy ewentualnie wodę, jeżeli wywar nie przykrywa nam jej całkowicie. Gotujemy ją ok 1 godziny, nawet dłużej by była miękka wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Po ok 30 minutach dodajemy wędliny, kiełbasy z cebula; Dodajemy koncentrat.Gotujemy. Doprawiamy do smaku.