Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Bigos swiateczny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taki bigos przygotowuje zawsze na swieta i rozne uroczystosci.

Bigos swiateczny

Składniki:

Bigos swiateczny

 

  • kapusta kiszona
  • kielbasa
  • mieso wolowe np.szponder
  • mieso wieprzowe np.zeberka
  • okrawki roznych wedlin
  • grzyby suszone
  • liscie laurowe
  • sliwki suszone
  • ziarna pieprzu
  • ziarna jalowca
  • ziele angielskie
  • przyprawa do zup
  • olej

Sposób przygotowania:

Bigos swiateczny
Mieso gotujemy w dwoch garnkach(osobno wolowina i wieprzowina)z dodatkiem lisci laurowych,ziaren pieprzu,ziela angielskiego i przyprawy do zup.Kielbase i okrawki wendlin kroimy w kostke i zesmazamy na patelni(jesli wendliny nie sa tluste,mozna dac na patelnie odrobine oleju)Kapuste jesli jest zbyt kwasna-plukamy.Wkladamy ja do garnka i dodajemy ugotowane i pokrojone mieso,zesmazone wedliny wraz z wysmazonym tluszczem,grzyby suszone,liscie laurowe,sliwki suszone,ziarna pieprzu i jalowca,ziele angielskie.Gotujemy z przerwami 2 dni.