Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Bigos w zapasie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

w słoikach a jak wpadną niespodziewani goście jest jak znalazł

Bigos w zapasie

Składniki:

Bigos w zapasie

 

  • 1 duża szyja indycza podzielona na kawałki
  • 1 duże pętko kiełbasy pokrojone w półplasterki
  • 15 dag boczku pokrojonego w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 2 marchewki starte na wiórki
  • kilka ziarnek ziela angielskiego
  • 3 -4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 liście laurowe
  • pęczek zieleniny
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1,30 dag kiszonej kapusty
  • 3/4 główki białej kapusty posiekanej
  • 20 dag pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki

Sposób przygotowania:

Bigos w zapasie
Do dużego garnka wkładamy szyję indyczą, przyprawy, marchew, zieleninę oraz kiszoną kapustę i gotujemy. W międzyczasie dodajemy biała kapustę. Na patelni podsmażamy wędlinę , boczek i pieczarki ale do momentu kiedy grzybki nie dadzą soku, potem wkładamy je do kapusty. dodajemy koncentrat i gotujemy aż kiszona kapusta będzie miękka. Podczas gotowania wyjmujemy szyjkę i oskubujemy ją z mięska które dodajemy do bigosu. Doprawiamy do smaku. Ja wkładam do słoikó co widać na zdjęciu i w razie czego mam.