LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Bigos wg LIDZI

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Fantastyczne danie jednogarnkowe na obiad, święta lub imprezę.

Bigos wg LIDZI Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos wg LIDZI

 

  • biała kapusta 1 główka
  • kapusty kiszonej ok. 0,5 kg
  • golonka 1 (lub inna wieprzowina na kościach)
  • mięso wołowe 0,3- 0,5 kg
  • kiełbasa 0,5-0,7 kg
  • cebula 2
  • jabłka 2 lub dżem jabłkowy
  • śliwki suszone bez pestek
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele zngielsie, kminek (jeśli ktoś lubi),starta gałka muszkatałowa
  • suszone grzyby
  • włoszczyzna
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Bigos wg LIDZI
Mięso ugotować w warzywach. Wyjąć, obrać z kości, drobno pokroić (wołowinę w słupki wzdłuż włókien). W tym czasie namoczyc grzyby i śliwki.Na tym rosole ugotować białą i kiszoną kapustę drobno poszatkowaną. Dodać pokrojoną cebulę w kostkę, przyprawy, cały czas gotując na wolnym ogniu. To samo zrobić z jabłkami. Cały czas gotować. Dodac pokrojone grzyby i śliwki. Następnie dodać mięso i pokrojoną w ćwierćplastry kiełbasę. Zaprawić koncentratem. Gotować na wolnym ogniu. Dodac resztę przypraw. Dobry bigos gotuje się trzy dni. Po pierwszym dniu ostudzić, następnego dnia nadal gować. itd. Podawać na gorąco z ziemniakami, chlebem lub czeskimi knedliczkami.
Bigos wg LIDZI
Niektóre składniki do wspaniałego bigosu.
Bigos wg LIDZI
Ugotowana w warzywach golonka wieprzowa do bigosu.
Bigos wg LIDZI
Wolne gotowanie wszystkich składników bigosu.