2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Bigos Wielkanocny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Aby bigosik miał ostrzejszy smak można dodać do niego podduszoną jedną cebulę..

Bigos Wielkanocny

Składniki:

Bigos Wielkanocny

 

  • 1,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 kg kapusty białej
  • 10 dag fasoli
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • sól pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

 

Sposób przygotowania:

Bigos Wielkanocny
Fasolkę zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do moczenia,następnego dnia gotować około 20 minut w dużym garnku. Grzyby zalać wodą moczyć dwie godziny i pokroić na paski. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i drobno poszatkować nożem.Białą kapustę umyć pokroić w bardzo cienkie paseczki zalać ją wrzącą wodą . Do garnka z fasolą dodać najpierw kapustę kiszoną i gotować około 45 minut a po tym czasie dołożyć białą .Wymieszać dodać liść laurowy i ziele angielskie ,grzyby a także kminek i doprawić do smaku solą i pieprzem . Bigos w razie potrzeby podlać wodą i dusić często mieszając aż kapusta i grzyby będą miękkie. Gotować na wolniutkim ogniu około 1 godziny ,następnie dodać koncentrat i powidła śliwkowe ,chwilę jeszcze pogotować i bigos gotowy.