natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Bigos z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny bigos na każde uroczystości.

Bigos z jabłkami.

Składniki:

Bigos z jabłkami.

 

  • po 1 kg. kiszonej i białej kapusty
  • 1/2 duszonego mięsa wieprzowego
  • 30 dag. kiełbasy śląskiej
  • 15 dag. chudego wędzonego boczku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 cebule
  • po kilka suszonych grzybów i śliwek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy do bigosu: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Bigos z jabłkami.
1.Grzyby moczymy, a następnie gotujemy 15 minut. Kapusty kiszoną i poszatkowaną białą gotujemy oddzielnie około godziny. Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mieszamy z kapustami.
2.Do potrawy dodajemy pokrojone w kawałki wieprzowinę, jabłka, śliwki, koncentrat, przyprawy i grzyby z wywarem. Gotujemy 30 minut mieszając. Odstawiamy na dobę. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy