PannaLiliana

PannaLiliana

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Bigos z kabaczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny bigos trochę w inny sposób:)

Bigos z kabaczkiem

Składniki:

Bigos z kabaczkiem

 

  • Pół główki białej kapusty średniej
  • pół kabaczka średniego
  • 2 cebule
  • boczek 200 gram
  • olej i smalec do smażenia
  • 1 papryka czerwona
  • 100 gram kurek lub innych grzybów leśnych
  • 1 ząbek czosnku sól, pieprz
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • ziele angielskie 2 szt
  • listek laurowy 1 szt
  • pół szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kabaczkiem
Kapustę szatkujemy i kabaczka kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy warzywa i dusimy na małym ogniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, boczek kroimy w paseczki, paprykę również kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką smalcu. Wrzucamy boczek, po minucie cebulę i paprykę, a na końcu grzyby. Smażymy. Gdy wszystko się usmaży wrzucamy to do garnka z kapusta i kabaczkiem. Wrzucamy ziele angielskie, czosnek i listek. Mieszamy wszystko. Doprawiamy solą pieprzem i papryką w proszku. Gotujemy około 2 godzin. Smacznego:)