2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Bigos z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bigos jest najsmaczniejszy kilka dni po jego przyrządzeniu .Każdego dnia należy go zagotować i odstawić w chłodne miejsce

Bigos z mięsem

Składniki:

Bigos z mięsem

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg mięsa wieprzowego( łopatki)
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 0,5 kg kiełbasy toruńskiej
  • 2 cebulki 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 suszone śliwki
  • szczypta kminku
  • sol cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bigos z mięsem
Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać .Z kapusty kiszonej odcisnąć sok,mięso wstawić do garna i zagotować z liściem zielem i pieprzem.Boczek pokroić w cienkie paski i delikatnie przesmażyć na patelni po kilku min dodać cebulkę i czosnek udusić.Kapustę przełożyć do drugiego garnka i ugotować jeśli jest za kwaśna wodę odlać i zalać drugą po ugotowaniu odcedzić dodać ugotowane pokrojone w kostkę mięso i wywar z mięsa dodać śliwki i koncentrat a następnie uduszony boczek doprawić do smaku przyprawami.Bigos trzymać na ogniu aż wszystkie składniki się połączą i kapusta będzie miękka Jeśli okaże się ze bigos jest nie zbyt kwaśny dolać kwasu z kapusty. Zamiast kiełbasy można użyć skrawków wędliny lub parówek,ale najlepszy jest z cienką kiełbasą.