Sposób przygotowania:
Bigos z mięsem
Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać .Z kapusty kiszonej odcisnąć sok,mięso wstawić do garna i zagotować z liściem zielem i pieprzem.Boczek pokroić w cienkie paski i delikatnie przesmażyć na patelni po kilku min dodać cebulkę i czosnek udusić.Kapustę przełożyć do drugiego garnka i ugotować jeśli jest za kwaśna wodę odlać i zalać drugą po ugotowaniu odcedzić dodać ugotowane pokrojone w kostkę mięso i wywar z mięsa dodać śliwki i koncentrat a następnie uduszony boczek doprawić do smaku przyprawami.Bigos trzymać na ogniu aż wszystkie składniki się połączą i kapusta będzie miękka Jeśli okaże się ze bigos jest nie zbyt kwaśny dolać kwasu z kapusty. Zamiast kiełbasy można użyć skrawków wędliny lub parówek,ale najlepszy jest z cienką kiełbasą.