polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Bigos z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo popularna potrawa trochę odmieniona

Bigos z rodzynkami

Składniki:

Bigos z rodzynkami

 

  • 1 mała kapusta
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 30 dag szynki wołowej
  • 1/2 kg kiełbasy swojskiej
  • 1 cebula
  • 10 suszonych grzybów
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/3 szklanki rodzynek królewskich
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Bigos z rodzynkami
Mięso wieprzowe i pierś z kurczaka ugotować. Cebulę, kiełbasę, szynkę wołową i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Grzyby namoczyć w wodzie, podgotować i pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną (niezbyt kwaśną) posiekać i gotować przez około 2 godziny, następnie dodać poszatkowaną świeżą kapustę i pokrojone grzyby. Nadal gotować, dodać pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i pierś z kurczaka, podsmażoną cebulę, boczek, szynkę wołową i kiełbasę. Rodzynki sparzyć gorącą wodą, dodać do bigosu. Następnie dodać powidła, koncentrat pomidorowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Można podlać rosołem pozostałym po gotowaniu mięsa wieprzowego. Gotować wszystko razem przez godzinę. Odstawić. Aby bigos był smaczniejszy gotować najlepiej przez około godzinę przez kolejne 5 dni.