Sposób przygotowania:
Bigos z rodzynkami
Mięso wieprzowe i pierś z kurczaka ugotować. Cebulę, kiełbasę, szynkę wołową i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Grzyby namoczyć w wodzie, podgotować i pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną (niezbyt kwaśną) posiekać i gotować przez około 2 godziny, następnie dodać poszatkowaną świeżą kapustę i pokrojone grzyby. Nadal gotować, dodać pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i pierś z kurczaka, podsmażoną cebulę, boczek, szynkę wołową i kiełbasę. Rodzynki sparzyć gorącą wodą, dodać do bigosu. Następnie dodać powidła, koncentrat pomidorowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Można podlać rosołem pozostałym po gotowaniu mięsa wieprzowego. Gotować wszystko razem przez godzinę. Odstawić. Aby bigos był smaczniejszy gotować najlepiej przez około godzinę przez kolejne 5 dni.