światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Bigos z winem i suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne polskie danie w nieco zmienionej formie.

Bigos z winem i suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z winem i suszonymi śliwkami

 

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg świeżej białej kapusty
  • szklanka czerwonego wina
  • okrawki wędlin, kawałki kurczaka itp.
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cebula
  • 5 suszonych śliwek kalifornijskich
  • pieprz
  • sos sojowy
  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Bigos z winem i suszonymi śliwkami
Z kiszonej kapusty odciskamy nadmiar soku, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Siekamy białą kapustę i dorzucamy ją do gotującej się kiszonej kapusty. Siekamy cebulę oraz kroimy wędliny i kawałki kurczaka, po czym wszystko podpiekamy na patelni i dokładamy do kapusty. Do gotującego się bigosu dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i majerankiem. Po około godzinie gotowania dolewamy szklankę czerwonego wina i dorzucamy suszone śliwki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Jeśli w trakcie gotowania zajdzie potrzeba dolania wody, musimy pamiętać też o doprawieniu bigosu pod koniec gotowania.
Bigos z winem i suszonymi śliwkami
Poszatkowaną kapustę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.
Bigos z winem i suszonymi śliwkami
Do gotującej się kapusty dodajemy okrawki wędlin, kiebłasy, kawałki kurczaka.
Bigos z winem i suszonymi śliwkami
Warto pamietać, żeby dodawane przez nas kawałki wedlin i miesa były tej samej wielkości.
Bigos z winem i suszonymi śliwkami
Wino i śliwki nadadzą bigosowi głęboki aromatyczny smak.