2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Królewski miodownik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne miodowe ciasto z warstwą biszkoptu przełożone masą budyniową idealne na świąteczny stół....

Królewski miodownik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królewski miodownik

 

  • Ciasto miodowe:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mleka
  • 5 łyzek miodu prawdziwego płynnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g margaryny
  • 2 jajka wiejskie
  • szczypta przyprawy do piernika

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Królewski miodownik
Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z sodą dodać płynny miód jajka mleko szczyptę przyprawy do piernika oraz margarynę,wsypać cukier zagnieść ciasto.Podzielić na dwie częsci. jedną częścią ciasta wylepić blaszkę o wym 29/35 wyłożoną wcześniej pergaminem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika i piec 15 minut.Tak samo upiec drugie ciasto.Biaszkopt: Jajka zmiksować na białą puszystą masę z cukrem,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej cały czas mieszając.Tak przygotowany biszkopt wylać do tej samej blaszki w której piekliśmy ciasto miodowe wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.Masa budyniowa: W częsci mleka rozrobić mikserem mąkę.pozostałe mleko zagotować z cukrem,dodać rozrobiona mąkę,ugotować budyń. Odstawić do wystygniecia. Margarynę utrzeć na puch dodać po łyżce zimnego budyniu kilka kropli olejku migdałowego i utrzeć puszysty krem. Przełożenie: Jeden płat ciasta miodowego przełożyć powidłami śliwkowymi nałożyc połowę kremu budyniowego przykryć biszkoptem nałożyć resztę kremu i przykryć plackiem miodowym.Udekorować polewą czekoladową ciasto i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce wtedy placki miodowe zmiękną i ciasto nabiera charakteru:)
Królewski miodownik
z podanych składników zagniatamy ciasto miodowe
Królewski miodownik
nastepnie robimy biszkopt ................
Królewski miodownik
ciasto miodowe smarujemy powidłami śliwkowymi
Królewski miodownik
następnie przekładamy masami przykrywamy plackiem miodowym dekorujemy