Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kokos można zastapic także migdałami

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Reszta:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki (czerwona i pomarańczowa)
  • Śmietana 30% - 1 opakowanie 180g
  • Łyżeczka zelatyny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyzki cukru
  • 2 łyzki masła

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Jabłka obraca, pokroic na drobne kawałki i rozgotować, dodać galaretki. Zimną masę wylac na biszkopt. Śmietanę utrzepac z cukrem aż podwoi swoją objętość i dodać żelatynę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Rozsmarować na masie jabłkowej. Kokos uprażyc na patelni z cukrem i masłem. Posypac na smietanie.