alis.haze

alis.haze

Kucharz
[Przepisów: 13]

Książka Kucharska: Ciasto z rabarbarem – 15 sprawdzonych przepisów

Biszkopt z rabarbarem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

pychotka dla każdego i nie za słodkie

Biszkopt z rabarbarem

Składniki:

Biszkopt z rabarbarem

 

  • 1-1,5 kg rabarbaru
  • 7 jaj
  • półtorej szkl. mąki + 2 łyżki mąki ziemniazanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. wody
  • polewa: 2 łyżki cacao ,2 łyżki margaryny, łyżka kopiasta gęstej śmietany, 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Biszkopt z rabarbarem
Ciasto: Całe jajka ubić z wanilią, potem stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Do ubitej masy stopniowo dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy np. łyżką drewnianą. Przelewamy na wysmarowana blachę( u mnie margaryna i grysikiem/ lub bułką tarta). Piczemy ok. 40 min w 160 stopniach C. Po upieczeniu studzimy. Rabarbar obieramy i czyścimy. Kroimy na kawałeczki i wkładamy do garnka, zalewamy szkl. wody i gotujemy. Rabarbar musi się cały rozgotować, kiedy to się stanie dodajemy 2 galaretki i ciaglke mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy aż się delikatnie stęgnie. Biszkop dzielimy na 2 pół, smarujemy dżemem lub namaczamy(według uznania), przekładamy masą rabarbarową . Polewa: wszystkie składniki roztapiamy i zagotowujemy, aż się ze sobą połączą, wylewamy na ciasto. Ja posypałam wiórkaki kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!

Tagi:

biszkopt