rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Książka Kucharska: Mazurek - najlepsze przepisy

Biszkoptowy mazurek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Taki mazurek był u mnie w zeszłym roku zrobiony na spontanie

Biszkoptowy mazurek

Składniki:

Biszkoptowy mazurek

 

  • Na biskopt:
  • 5 jaj
  • 1szkl.cukru pudru
  • 1 szkl.maki
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • aromat
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia

 

  • Do nasączenia:
  • filizanka mocnej kawy
  • Kiliszek rumu

 

  • Do ozdoby:
  • krem orzechowy
  • mleko
  • posypka czekoladowa
  • posiekane orzechy
  • płatki migdałowe
  • margaretki i listki z opłatka

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy mazurek
Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Do żółtek dodać cukier,zmiksować na gładką masę.Następnie dodać mąkę z proszkiem.Gdy masa zgęstnieje dodać sok i aromat.Wymieszać z pianą z białek.Wlać na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem Piec 30min. w piekarniku nagrzanym do 170stC.Ostudzić. Przygotować krem w/g przepisu na opakowaniu. Kawę wymieszać z rumem.Ostudzony biszkopt nasaczyć mieszanką kawy i rumu.Rozsmarować krem na biszkopcie.Ozdabiać w/g zdjęcia lub własnego pomysłu.Wesołych Świąt:)))