bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Bitki w grzybowo-winnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczny śmietanowy sos grzybowy i pływające w nim kruche mięso

Bitki w grzybowo-winnym sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bitki w grzybowo-winnym sosie

 

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 1,5-2 szklanki pogrzybków świeżych lub suszonych
  • 2 cebule
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 500ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 2 szt ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • koperek
  • tymianek świeży
  • 1 łyzka mąki
  • 1/3 kostki masła plus 2 łyżki
  • śmietana do sosów 18%

 

Sposób przygotowania:

Bitki w grzybowo-winnym sosie
Mięso kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyzki masła i obsmażyć kotlety z każdej strony po 2-3 minuty, do momentu, aż się delikatnie zarumienią. Cebule drobno pokroić w kostkę. Grzyby umyć, odcedzić, duże kawałki pokroić na mniejszą kostkę. W przypadku suszonych namoczyć przez 15 minut, podgotować przez 5, odcedzić ale wywar zostawić. Na innej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 5 minut, na wolnym ogniu. Mięso podlać winem, dusić razem do momentu odparowania wina, po czym dolać bulionem (można dodatkowo podlać częścią wywaru z gotowania grzybów), dołożyć ziele angielskie, liść laurowy, kilka gałązek tymianku. Dodać podmażone kotlety i dusić razem ok 15 minut, aż mięso i grzyby będą miękkie. Na koniec dodać wg uznania śmietanę, posiekany koperek, wymieszać razem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.Podałam ze szpinakowym tagiatelle
Bitki w grzybowo-winnym sosie
Zielone tagiatelle, sos śmietanowo-grzybowy i kotlety

Tagi:

sosy