Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bitki w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bitki z wieprzowej szynki w sosie kurkowym.

Bitki w sosie kurkowym

Składniki:

Bitki w sosie kurkowym

 

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie kurkowym
Szynkę pokroić w niezbyt duże, cienkie plasterki. Każdy plasterek szynki rozbić lekko tłuczkiem. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Położyć na nim mięso. Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć (do lekkiego zrumienienia). Oczyszczone i umyte kurki dowolnie pokroić. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić do niego grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby z cebulą usmażyć. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, doprawić je lekko solą i pieprzem. Grzyby z cebulą dodać do mięsa. Dodać też kostki mięsne i przyprawę do wieprzowiny, wlać wodę. Wszystko wymieszać i zagotować. Mąkę rozmieszać dokładnie ze śmietaną, zagęścić tym sos. W razie potrzeby można doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.