luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Bitki wieprzowe w pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bitki wieprzowe w pieczarkach i aromatycznym sosie

Bitki wieprzowe w pieczarkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bitki wieprzowe w pieczarkach

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w pieczarkach
Oczyścić i umyć mięso, pokroić w cienkie plastry ok 1 cm i rozbić nieco młotkiem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i obsmażyć wszystkie plastry mięsa na jasno brązowy kolor. Włożyć je z powrotem do naczynia i podlać odrobiną wody, (ok pół szkl) przykryć pokrywką i w tym czasie posiekać cebulę i pieczarki. Dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i estragonem. Dusić bez przykrycia mieszając aż odparuje płyn prawie do końca. Pod koniec dodać rozmieszaną śmietanę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką.
Bitki wieprzowe w pieczarkach
wieprzowina z ziołami w aromatycznym pieczarkowum sosie.