Sposób przygotowania:
Bitki ze schabu
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, nacięłam kilkakrotnie wzdłuż białą błonę i pokroiłam w plastry ok. 1,5 cm. Każdy plaster lekko rozbiłam tłuczkiem i oprószyłam z obu stron solą i pieprzem. Cebule obrałam, pokroiłam w półplastry. Czosnek drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej, każdy plaster mięsa smażyłam rumieniąc z obu stron. Obsmażone przekładałam do rondelka. Na tym samym oleju zeszkliłam cebulę i przełożyłam ją do mięsa. Dodałam czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, podlałam niewielką ilością wody, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dusiłam pod przykryciem aż mięso było miękkie. Ponieważ sosu nie było wiele, od czasu do czasu przekładałam bitki na drugą stronę. Wyjęłam mięso i zmiksowałam sos na prawie gładko (zostały drobne grudki cebuli), dolałam śmietankę, zagęściłam mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody i wsypałam garść majeranku. Chwilkę pogotowałam. Przełożyłam bitki do sosu, żeby się zagrzały. Podałam z gotowanymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi.
gosia56