Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Błękitne cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Biszkopt przekładany puszystymi piankami smakowymi

Błękitne cappuccino Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Błękitne cappuccino

 

  • Ciasto;
  • 6 jajek
  • 160 g maki pszennej
  • 220 g cukru kryształ
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA I:
  • 50 g żelatyny
  • 2 opakowania śnieżki
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cappuccino

 

  • MASA II:
  • 10 g cukru pudru
  • 1 galaretka niebieska
  • 500 ml śmietany 30 %

 

Sposób przygotowania:

Błękitne cappuccino
CIASTO; Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy cukier,miksujemy.Na wolnych obrotach miksera dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Uważamy by masa nieopadła. Przelewamy do formy 26 x 32 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut. Studzimy a następnie kroimy na dwa blaty. MASA I : Cappuccino rozpuszczamy w gorącym mleku,studzimy. Wsypujemy do niego 2 opakowania śnieżki ,ubijamy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 125 ml gorącej wody. Miksujemy. MASA II: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder. Wlewamy tężejącą galaretkę .Przekładamy blaty biszkopta: Jeden wkładamy do blaszki, w której się piekł. Wylewamy masę I przykrywamy drugim blatem. Wylewamy masę II. Posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce.
Błękitne cappuccino
Masa musi być lekko zastygnieta by nie wyleciała za kazt biszkopta
Błękitne cappuccino
Galaretka niebieska kusi sym kolorem nie tylko dzieci.
Błękitne cappuccino
Ciasto po "złożeniu" trzymamy kilka godzin w lodówce.