misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Bliny z wędzonym łososiem i sosem chrzan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bliny z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym....

Bliny z wędzonym łososiem i sosem chrzan

Składniki:

Bliny z wędzonym łososiem i sosem chrzan

 

  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 1 filiżanka mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 i 1/4filiżanki mleka
  • 3 jaja, żółtka oddzielone od białek
  • 300 ml śmietany
  • 10 plasterków wędzonego łososia
  • 1 słoik czarnego kawioru
  • 1 słoik korniszonów
  • SOS CHRZANOWY:
  • 1/4 filiżanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka stołowa startego chrzanu
  • 1 łyżka stołowa posiekanych kaparów
  • 1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa posiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Bliny z wędzonym łososiem i sosem chrzan
Przesiej mąkę zwykłą, mąkę gryczaną i sól do dużej miski. Łuski pozostałe w sitku dorzuć do miski. Wmieszaj drożdże. Dodaj podgrzane mleko i ubite żółtka. Wszystko wymieszaj na gładką masę. Przykryj folią spożywczą i suchym ręcznikiem. Zostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę lub do momentu, kiedy masa zrobi się puszysta.
Delikatnie wmieszaj w masę ubitą śmietanę. Ubij białka na miękką pianę i wmieszaj do masy.. ponownie przykryj miskę i odstaw na kolejne 15 minut.
Rozgrzej małą patelnię na średnim ogniu. Nasmaruj patelnię niewielka ilością masła. Nalej 2-3 łyżki stołowe uzyskanej masy na patelnię, smaż na średnim ogniu do momentu, kiedy bliny zrobią się jasnozłote od spodu. Przekręć je i smaż, aż zrobią się jasnozłote z drugiej strony. Powtórz te same czynności z pozostałą masą.
Aby zrobić sos chrzanowy zmieszaj wszystkie składniki.
Ponownie podgrzej bliny w umiarkowanie rozgrzanym piekarniku. Podawaj bliny z wędzonym łososiem, kawiorem, korniszonami i sosem chrzanowym.