Sposób przygotowania:
Bliny z wędzonym łososiem i sosem chrzan
Przesiej mąkę zwykłą, mąkę gryczaną i sól do dużej miski. Łuski pozostałe w sitku dorzuć do miski. Wmieszaj drożdże. Dodaj podgrzane mleko i ubite żółtka. Wszystko wymieszaj na gładką masę. Przykryj folią spożywczą i suchym ręcznikiem. Zostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę lub do momentu, kiedy masa zrobi się puszysta.
Delikatnie wmieszaj w masę ubitą śmietanę. Ubij białka na miękką pianę i wmieszaj do masy.. ponownie przykryj miskę i odstaw na kolejne 15 minut.
Rozgrzej małą patelnię na średnim ogniu. Nasmaruj patelnię niewielka ilością masła. Nalej 2-3 łyżki stołowe uzyskanej masy na patelnię, smaż na średnim ogniu do momentu, kiedy bliny zrobią się jasnozłote od spodu. Przekręć je i smaż, aż zrobią się jasnozłote z drugiej strony. Powtórz te same czynności z pozostałą masą.
Aby zrobić sos chrzanowy zmieszaj wszystkie składniki.
Ponownie podgrzej bliny w umiarkowanie rozgrzanym piekarniku. Podawaj bliny z wędzonym łososiem, kawiorem, korniszonami i sosem chrzanowym.
Delikatnie wmieszaj w masę ubitą śmietanę. Ubij białka na miękką pianę i wmieszaj do masy.. ponownie przykryj miskę i odstaw na kolejne 15 minut.
Rozgrzej małą patelnię na średnim ogniu. Nasmaruj patelnię niewielka ilością masła. Nalej 2-3 łyżki stołowe uzyskanej masy na patelnię, smaż na średnim ogniu do momentu, kiedy bliny zrobią się jasnozłote od spodu. Przekręć je i smaż, aż zrobią się jasnozłote z drugiej strony. Powtórz te same czynności z pozostałą masą.
Aby zrobić sos chrzanowy zmieszaj wszystkie składniki.
Ponownie podgrzej bliny w umiarkowanie rozgrzanym piekarniku. Podawaj bliny z wędzonym łososiem, kawiorem, korniszonami i sosem chrzanowym.