Sposób przygotowania:
Błyskawiczna zupa grochowa
Zupę gotujemy w szybkowarze. Do garnka wsypujemy groch łuskany oraz wkładamy golonkę. Wlewamy wodę i rozpoczynamy gotowanie. Zbieramy powstały szum. Dodajemy kostki bulionowe na żeberkach i garujemy 20 minut na największym poziomie szybkowaru. Następnie ugotowaną golonkę wyjmujemy, a do garnka wkładamy włoszczyznę (1 marchewkę z włoszczyzny kroimy w ósemki). oraz pokrojone ziemniaki. Dodajemy również liść laurowy wraz z zielem angielskim. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie wędzoną wędlinę kroję w malutką kostkę, a boczek w półpaski, któy prażę na patelni. Gdy ziemniaki się ugotują z zupy wyjmuję włoszczyznę (bez pokrojonej marchewki). Dodaję prażony boczek, wędlinę oraz majeranek. Mieszam. Gotuję 5 minut i gotowe. Smacznego.